Prvi jesenski dan je bil za učence 5. razreda iz Divače in 4. ter 5. razreda iz Senožeč posebno zanimiv in poučen, saj so si naredili kosilo in ga z veseljem pojedli.

Delavnice z naslovom Kultura prehranjevanja so bile organizirane v okviru Festivala Brkinska sadna cesta, ki poteka od 5. septembra do 10. oktobra 2015 v Brkinih. Organizatorji festivala želijo ohraniti okuse in vonje brkinskih jedi lokalnih prebivalcev, saj so vključene turistične in sadjarske kmetije ter gostilne v Brkinih. Obenem pa je bila izpeljana ena izmed prednostnih nalog šole o skrbi za zdravje učencev s poudarkom na kulturi prehranjevanja.

Delo je potekalo v treh delavnicah. Prvo delavnico je vodila Ksenija Krajšek Mahorčič iz Gostilne Mahorčič iz Rodika, kjer so pripravljali češpove njoke z domače moke, krompirja in češp. Olupili so krompir, ga skuhali, pretlačili, dodali jajca, moko in zamesili testo za njoke. Češpo so posuli s sladkorjem, obdali s primerno količino testa in s sukanjem v dlaneh oblikovali pravilne kroglice. Pred serviranjem so jih kuhali v vreli vodi približno deset minut. Njoke so posuli s kruhovimi drobtinicami, pripravljenimi na maslu in posuli s sladkorjem.

V drugi delavnici, pod mentorstvom učiteljice Nataše Adam so pripravili slasten štrudelj. Jabolka so olupili, jih zribali, jih posuli na že pripravljeno vlečeno testo, dodali sladkor, prepražene drobtin na maslu in rozine. Zvili so v tanko štruco s pomočjo prta, zavitek položili v pekač in po vrhu so ga namazali z raztopljenim maslom.

V tretji delavnici pa so učenci pod mentorstvom učiteljice Mirjam Trampuž naredili brezalkoholne koktajle z zelišči z domačega vrta – meto in meliso, mojito, hugo, pomarančni šampanjec in dvobarvni koktelj iz domačega metinega in malinovega sirupa. Rob kozarca so okrasili s trstnim sladkorjem, koščkom sadja in slamico.

Na koncu vseh delavnic je gostilničar Martin Mahorčič učence vodil skozi delavnico o pripravi pogrinjka in kulturi pri jedi. Pod njegovim budnim očesom so si pripravili pogrinjek, pojedli in popili vse kar so pripravili v vseh treh delavnicah (vsi učenci so se udeležili vseh delavnic) na lepo pripravljeni mizi.

Učenci in učiteljici se iskreno zahvaljujemo Kseniji Krajšek Mahorčič in Martinu Mahorčiču iz Gostilne Mahorčič iz Rodika, da sta nam pomagala pri izvedbi dneva dejavnosti.

 

 

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)