V večnamenskem prostoru OŠ dr. Bogomirja Magajne v Divači je že nekaj časa razstava z naslovom Zapustil bom sled, ki jo je postavila Jožica Zafred.

Razstavljene so grafike-serigrafije, Obrazi-maske, slikarja Stojana Zafreda, likovna dela učencev, ki so poustvarjali slikarjeva dela pri likovnem krožku 4. in 5. razreda, ki ga vodi mentorica Vesna Pečar in  fotografije Jožice Zafred, ki  prikazujejo portrete slikarja.

Pri delu je mlade ustvarjalce vodila fotografinja Jožica Zafred. Najprej jim je predstavila slikarja in njegova dela. Stojan je bil fenomen med slikarji. Slikal in pisal je namreč z usti, saj so ga posledice nesrečnega padca v zgodnji mladosti priklenile na invalidski voziček. Rodni Kras ga je prvi poklical in začel se mu je odzivati z vso naklonjenostjo in občutljivostjo. Sprva je izhajal iz realizma, a je kmalu izoblikoval svoj prepoznavni slog, samo njemu lastno slikarsko izpoved, ki se je sčasoma prevesila v nadrealizem, ekspresionizem in abstrakcijo.

Učenci so poustvarjali njegove Obraze in maske v mešani tehniki svinčnika in tempere. Delo je potekalo kar nekaj tednov pri likovnem krožku. Ustvarjali so v skupinah in individualno. Najprej so s svinčnikom skicirali najrazličnejša resnična in izmišljena bitja, obraze in maske. Nato so s tempera barvami prekrivali narisano. Kljub posnemanju so pričarali izredno barvite in samosvoje izdelke. Nastala so izjemna skupinska in individualna likovna dela, ki so posnetek Stojanovega izraznega sloga neštetih barvnih potez. Učenci so presegli same sebe in so bili nad svojimi rezultati navdušeni. Dokazali so, da otroška domišljija ne pozna meja in je lahko neskončna.

Mentorica likovnega krožka Vesna Pečar

Fotografije prispevala Jožica Zafred

(Skupno 207 obiskov, današnjih obiskov 1)