Tudi tretješolci iz Divače so tekom celega šolskega leta veliko časa posvečali temi Uživajmo v zdravju, ki je potekala v okviru projekta zdrave šole.

V torek, 22.3.2016 so zelo uživali v delavnici Peka kruha in priprava pravih kraških pirhov pod mentorstvom non Elde Krajšek, Marije Matevljič in Anite Pirc.

Po uvodnem pozdravu, predstavitvi dela, zapeti pesmi, so si učenci nadeli predpasnike, si umili roke in odšli v gospodinjsko učilnico. Pridne none so jim ob praktičnem prikazu povedale veliko zanimivosti o kruhu in praznovanju velike noči nekoč. Občudovali so njihove spretne roke pri gnetenju testa. Tudi sami so se preizkusili v peki kruha. Medtem, ko je kruh vzhajal, so pripravili velikonočne pirhe. Na vsako jajce so položili list, cvet ali vejico ter jih ovili s kosom najlona. Jajca so položili v posodo s čebulnimi olupki in vodo. Kuhali so jih pol ure.

Največje veselje otrok se je pokazalo ob njihovem praktičnem gnetenju testa, oblikovanju žemljic, ptičkov, pletenk, srčkov… Testo so položili v pekače in kmalu je prijetno zadišalo po sveže pečenemu kruhu. Svoje kruhke so s ponosom odnesli domov.

Je že res, kar sam ustvariš, to bolj ceniš.

Lidija Uršič

(Skupno 127 obiskov, današnjih obiskov 1)