Eden izmed ciljev, ki jih uresničujemo v naši šoli, je tudi medkulturno sodelovanje. Zavedamo se, da je medkulturni dialog priložnost za izboljšanje sožitja med narodi in državami ter krepitev prijateljstva.

V luči tega poslanstva že vrsto let skupaj z občino Divača gojimo prijateljske vezi s šolami v občini San San Canzian d’Isonzo v Italiji: s Scuolo Elementare  San Canzian d’Isonzo in Suolo Elementare ter Scuolo Media v Pierisu.

V petek, 27. maja 2016, smo se na povabilo naših prijateljev podali na enodnevno ekskurzijo v njihovo občino. Ambasadorji medkulturnega sodelovanja so bili pevci in pevke otroškega pevskega zbora z zborovodkinjo Ado Škamperle.  V šoli v Pierisu so skupaj s pevci elementarne šole s Turjaka in instrumentalisti Scuole Medie iz Pierisa izvedli skupni nastop. Da glasba ne pozna meja, smo se prepričali ob poslušanju slovenskih, italijanskih, pa tudi madžarskih pesmi. Želje po nadaljnjem sodelovanju in skupnem projektu učencev z obeh strni meje sva v nagovoru poudarili ravnateljici šole iz Pierisa in Divače. Dobrodošlico nam je izrekla tudi županja občine San Canzian d’Isonzo, gospa Silvia Caruso.

Ogledali smo si učilnice in druge prostore v šoli, nato pa na šolski zelenici doživeli spontano in prisrčno medkulturno druženje. Učenci divaške šole so z izštevanko navdušili  gostitelje, ki so se jim v igri drug za drugim pridružili  in ponavljali besede v slovenščini. Vsi so se zabavali v sproščeni otroški igri.

Sledil je ogled arheoloških, kulturnih znamenitosti mesta San Canziana.  Učenci 5. razreda so bili turistični vodnki, ki so nas popeljali do zanimivih stavb, povezanih z zgodovino mesta. Za nas so se še posebej potrudili s krajšimi prevodi v slovenščino. Izdali so tudi lične majhne knjižice z opisi mestnih znamenitosti.

Ekskurzijo smo zaključili s kosilom, kjer seveda ni manjkala tipična italijanska pica, pa še jagode in sladoled za poobedek.

Razšli smo se z obljubo, da se v naslednjem šolskem letu vidimo na naši šoli.

Za zanimivo izkušnjo, ki so jo bili deležni učenci divaške šole, se zahvaljujemo občini Divača: županji Alenki Dovgan Štrucl in  direktorju občinske uprave Iztoku Felicijanu  ter gostiteljem iz občine San Canzian d’Isonzo.

Fotografije prispeval: Iztok Felicjan

 

(Skupno 122 obiskov, današnjih obiskov 1)