gulli

Z učenci od 3. do 8. razreda naše osnovne šole, ki obiskujejo interesno dejavnost italijanščino in obvezni izbirni predmet italijanščino, ter z nekaj pevkami mladinskega pevskega zbora, smo se v sredo, 22. junija odpravili na izlet v Guliverlandijo, tematski zabaviščni park v Lignanu Sabbiadoro.

Zjutraj, okoli 8.ure, smo štartali z avtobusom in kombijem izpred šole in se odpeljali najprej po lokalni cesti do izvira najkrajše reke v Italiji – reke Timav (ki je tudi malo naša, ker vemo, da reka Reka ponikne v Škocjanskih jamah in pride na dan kot en del – tretjine dela vode pod drugačnim imenom Timav-Timavo v kraju Štivan pri Devinu, drugi dve tretjini pa dopolnjujeta reki Vipava in Soča ter ponikalne vode meteorskih padavin s kraške planote nad izvirom).

Po poti smo opazili dvojezične krajevne napise, ki so napisani v italijanščini in slovenščini in povedali nekaj stvari o slovenski manjšini. Pri izviru Timava smo tudi pomalicali in izvedeli, da je v bližnjem Villaggio del Pescatore (Ribiškem naselju) pred miljoni let, v obdobju Krede, živel nam najbližje najden hadrozaver Antonio, rastlinojedi dinozaver, katerega ostanke hranijo v Naravoslovnem muzeju v Trstu. Kje točno se je nahajalo najdbišče, si bomo ogledali drugič. V bližini se nahaja tudi Kraški vodovod, ki napaja okolico z vodo in gotska cerkev svetega Janeza Krstnika.

Po tem postanku, smo nadaljevali pot proti Lignanu Sabbiadoro, znani turistični destinaciji na tem območju. Tokrat pa se nismo kopali na znani plaži iz mivke, ampak preživeli naslednje 4 urice v tematskem zabaviščnem parku Gulliverlandia, ki ima mnogo zabavnih in poučnih točk, kjer smo se ustavljali razdeljeni po skupinah. Najbolj priljubljena točka je bila Vulcano rapids, kjer so se otroci spuščali v čolničkih po vodnih tunelih in se tudi hočeš nočeš, malo osvežili. Naslednja najbolj oblegana točka je bila klasična mini pista, kjer so se otroci z dirkalnimi avtomobili po parih starejši-mlajši učenec zapeljali med znamenitostmi mini-mundusa.

Že ob prihodu pa sta se odvili tudi dve predstavi, ena z morskimi levi in potem v cirkusu predstava s papigami (ki je znala med drugim tudi seštevati, da je s tem, ko je izračunala račun do 10, pozvonila pravilni odgovor z zvončkom), s papigami smo naredili tudi nekaj fotografij.

Guliverlandija ima tudi lep akvarij s podvodnim tunelom, edinim v Italiji. Podali smo se tudi v srednjeveška igrala, se sprehodili po Dolini dinozavrov, se povzpeli na Panoramski stolp, se spuščali po igralih in z vlakcem smrti in se preizkusili v prostem padu.

V popoldanskih urah smo se vrnili domov celi in zdravi, ter polni adrenalinskih doživetij navdušeni z mislimi, da se bomo sem še kdaj vrnili.

Učiteljice italijanščine Tanja Trebec Benedejčič, Alma Volk in Taja Tavčar, ter spremljevalki Anja Abram in Jožica Ivančič.

 

Alma Volk

(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)