V sredo, 28. 9., smo se učenci 9. razredov odpravili na naravoslovni dan, na katerem smo spoznavali naravne in zgodovinske znamenitosti Posočja. Naša prva postaja je bil Kobariški muzej, ki prikazuje dogajanje med 1. svetovno vojno na soški fronti. Številni razstavljeni predmeti, bogato fotografsko gradivo in animacije so nam pričarali zgodbo težkih in krvavih dni ob reki Soči.

Pot nas je nato vodila mimo Bovca, do trdnjave Kluže, mogočne kamnite utrdbe, ki je služila različnim vojskam od 15. stoletja naprej. Tam so nas pričakali člani Društva 1313 in nas navdušili z dramatizacijo vsakdanjega življenja vojakov na fronti.
Pot smo nadaljevali po slikoviti dolini Trente, ki leži v celoti v Triglavskem narodnem parku. Tu nas je reka Soča popolnoma očarala s svojo smaragdno zeleno barvo. Dolina je znana po številnih visečih lesnih brveh, ki prečkajo reko, ter značilnih lesenih trentarskih hišah. Soča je na začetku doline izdolbla 750 m dolga korita, ki so na nekaterih mestih globoka tudi do 15 m.

Reka Soča izvira iz podzemnega jezerca in se nato strmo spušča proti dolini Trente. Najpogumnejši so se lahko prepričali, kako ledeno mrzla je »hči planin«. Od izvira smo pot nadaljevali čez prelaz Vršič proti Kranjski Gori. Ob poti smo šteli serpentine in prešteli smo jih natanko 50. Znamenito vijugasto cesto so v težavnih in nevarnih razmerah med prvo svetovno vojno zgradili predvsem ruski vojni ujetniki. Žrtvam gradnje v spomin je postavljena Ruska kapelica. Postanek na Vršiču smo izkoristili za vaje iz orientacije. Ob poti proti Kranjski Gori pa smo si ogledali še Rusko kapelico, naravno okno v steni Prisanka in spoznali legendo o Ajdovski deklici.

Domov smo se vrnili prijetno utrujeni, a polni novih spoznanj in doživetij.

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)