V šoli vsako leto posvečamo veliko pozornosti varnosti v cestnem prometu z različnimi dejavnostmi. Namen in cilji vseh preventivnih aktivnosti je predvsem zagotoviti varnost otrok v prometu, zagotoviti partnersko sodelovanje z drugimi institucijami, aktivno vključiti otroke v učenje o prometni varnosti in ter krepiti pozitivno podobo policistov, redarjev, gasilcev, reševalcev med otroki.

Dan pred jesenskimi počitnicami se je na šoli v Divači izvajal program za učence drugega triletja iz Divače, Senožeč in Vrem, preventivno vzgojni program v cestnem prometu Varnost za vse.

Občina Divača že vrsto let financira izobraževalni program »Jumicar«, namenjen preventivni vzgoji otrok v cestnem prometu. Program, ki je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, je namenjen otrokom v starosti od 9 do 12 let. Dejavnosti sta si ogledala tudi gospa županija občine Divača Alenka Štrucl Dovgan in direktor občinske uprave ter predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Divača Iztok Felicijan.

Namen programa je, da otroke preko igre in na neprisiljen način poučimo kako se vesti v prometnem okolju, tako da bodo postali bolj previdni in vestni udeleženci v prometu. Postavljeni so v vlogo voznika in doživljajo dogodke kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu.

Poleg že omenjene dejavnosti, so pri tem dnevu sodelovali tudi prostovoljni gasilci iz PGD Divača, ki so otrokom pokazali opremo gasilca in gašenje požara, ki je nastal z vžigom olja, policistka Andreja Šantelj s PP Sežana z opremo policista, Tamara Ozbič in Gregor Gogić  iz Medobčinskega redarstva sta otroke seznanimo z osnovno kulturo v cestnem prometu, gibanju ob cesti  in  po prometnih površinah, prečkanjem cestišča ter z nekaterimi prometnimi znaki ter njihovim pomenom, Tina Furlan in Andraž Žiberna z Reševalne postaje Sežana sta razkazala reševalno vozilo in jih seznanila z osnovami nujne prve pomoči. Učenci so bili navdušeni nad prikazom vaje službenih psov za odkrivanje prepovedanih drog ter razstreliva, dvoletne Delie in devetletne Brine ter njihovega vodnika Renata Pušnika iz PP vodnikov službenih psov Koper.

Učenci so bili zelo motivirani za delo in aktivno sodelovali v vseh delavnicah.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim v tej akciji:  komandirju PP Sežana Jožefu Muhiču, ki nam je omogočil sodelovanje policistke, komandirju PP vodnikov službenih psov Koper, Viktorju Zinreihu, za sodelovanje policista s službenim psomvodji Medobčinskega  inšpektorata in redarstva, silvani Zadel, vsem petim prostovoljnim gasilcem iz  PGD Divača, direktorici ZD Sežana, Tadeji Pogačnik Godnič, ki je omogočila sodelovanje nujne medicinske pomoči in občini Divača, ki je finančno podprla ta program.

 

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)