V petek, 18. novembra so mladi kuharski mojstri popestrili Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane s prvo aktivnostjo projekta Kuhnapato, s sloganom:  Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno slovensko kosilo!

Skupina Čeljustniki (Alex Cah, Ema Krivokapić, Adna Hasić, Erik Mahorčič, Lara Ferjančič) je skuhala tradicionalno slovensko kosilo za učence in ostale.

V letošnjem šolskem letu smo se vključili v projekt KUHNAPATO z mentorico Mirjam Trampuž in zunanjo mentorico Ksenijo Krajšek Mahorčič, ki sta nas usmerjali in spodbujali v celotnem procesu nastajanja jedi in predstavitve.

Naša naloga je bila, da smo pridobili  recept, uskladili recept z mentoricama, timsko delali, sestavili privlačen krožnik in postregli.

Pri pripravi miz v večnamenskem prostoru smo prosili gospoda Martina Mahorčiča, da nam je svetoval in pomagal pri tem.

Skuhali in postregli  smo z glavno jedjo: Ohrovtova (vrzotna) tortica z omako razstavljene pečenice in čips gomolja zelene s šetrajevo soljo ter poobedko: Kostanjeva krema s čežano iz brkinskih jabolk, odišavljeno s kraškim šetrajem

Pri pripravi jedi smo upoštevali: smernice zdravega načina prehranjevanja, letni čas (jesen), za poreklo jedi smo izbrali Biosferno območje Kras in porečje Reke ter Žlahtne okuse festivala Brkinska sadna cesta, lokalne sestavine in prehransko dediščino (žlahtne okuse naših starih lokalnih jedi.

Povabili smo tudi gospo županjo, ravnateljico, pomočnico ravnateljice, kuharici, ki pripravljata malico in razdeljujeta kosilo na šoli, vodjo prehrane, predstavnico Parka Škocjanske jame (Biosferno območje Kras in porečje Reke) ter novinarko Primorskih novic, ki so se z veseljem odzvali našemu vabilu.

Sodeč po nasmehih prisotnih na dogodku, praznik krožnikih in čestitkah, smo bili zelo zadovoljni ter veseli, da nam je uspelo navdušiti naše goste.

Tudi recepta za našo jed nismo pozabili priložiti. Upamo, da bo tudi vam uspelo pripraviti okusni jedi, kot je nam. Pa dober tek!

Zahvalili bi se mentoricama Mirjam Trampuž in Kseniji Krajšek Mahorčič ter Martinu Mahorčiču za izvedeno aktivnost ter, ki so nas v času kuhanja spodbujali.

To ni bila naša zadnja in edina aktivnost. Še se vidimo!

RECEPTA

Zahvalili bi se mentoricama Mirjam Trampuž in Kseniji Krajšek Mahorčič ter Martinu Mahorčiču za pomoč in spodbudo.

To ni bila naša zadnja in edina aktivnost. Še se vidimo!

Vaši Čeljustniki

 

Šolska novinarka Urša Resman je zbrala vtise posameznikov.

Gospa Županja Alenka Štrucl Dovgan je povedal, da ji je bil dan, ki ga je preživela z učenci zelo všeč, da si bo zapomnila pripravo jedi, ki je bila narejena iz starih receptov na moderen način.

Vanja Debevec iz Parka Škocjanske jame je povedala: » Dan mi je bil zelo všeč. Cenim trud učencev, ki so ga vložili v pripravo jedi in pogrinjek.«

Gospa Marica Uršič Zupan, novinarka Primorskih novic je povedala: » Dan, ki sem ga preživela z učenci je bil zelo lep, poseben. V pripravo vsega so vložili veliko truda. Pohvale mentoricama.«

Še posebej pa sta bili na učence ponosni ravnateljica Damijana Gustinčič in pomočnica Nives Skuk. Ravnateljica je povedala: »V ta dan je bilo vloženega veliko truda, ko so učenci pripravili stare jedi na moderen način. Najbolj si bom zapomnila, kako so se potrudili učenci.«

 

Fotografije prispevala: Ksenija K. Mahorčič in Emil Velikanje

 

 

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)