Tudi na naši šoli smo v petek, 18. novembra, na dan, ko Slovenija obeležuje dan slovenske hrane, že peto leto po vrsti izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk z lokalno pridelanimi živili: medom, brkinskimi jabolki, mlekom in maslom.

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, podpirajo pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo ter številni drugi partnerji. Izvaja se z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Pri tem se z različnimi aktivnostmi predstavlja pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbuja k  pravilni in zdravi prehrani.

Učence 1. triletja je obiskal čebelar in sodelavec iz Parka Škocjanske jame, Bogdan Opara, ki je  učencem predstavil čebelarsko opremo, spregovoril o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. V sproščenem vzdušju jim je odgovarjal na zanimiva vprašanja o življenju čebel. Najbolj pogumni so si nadeli čebelarski klobuk in obleko. Bili so tudi zelo ustvarjalni, saj so narisali panjske končnice in na steni v večnamenskem prostoru postavili mali in veliki čebeljnak.

Učence 4. in 5. razreda pa je obiskala gospa županja občine Divača, Alenka Štrucl Dovgan, ki pa je bila tokrat v vlogi čebelarke. Predstavila jim je čebelarsko opremo, spregovorila o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Učenci so si nadeli čebelarski klobuk in rokavice ter se posladkali z njenim domačim medom.

Zahvaljujemo se županiji in čebelarki Alenki Štrucl Dovgan in čebelarju Bogdanu Opari, da sta popestrila tradicionalni slovenski zajtrk o pomenu čebel ter čebelarstva v domači pokrajini.

 

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)