V petek, 3. 2 .2017, so bili člani raziskovalnega krožka na obisku v družinskem podjetju Sivček iz Divače, v katerem se ukvarjajo s proizvodnjo kozmetičnih izdelkov, čistil in drugih izdelkov iz sivke.

Izvedeli so, da so vsi njihovi izdelki narejeni ročno iz ekološko pridobljenih sestavin brez dodanih raznih kemikalij in konzervansov. Na poljih imajo zasejanih približno 12000 sadik, ekološko pridelane sivke “Budrovka” in 1000 sadik »Angustifolije«. Sadike so pridelane brez uporabe hormonskih sredstev in brez kakršnih koli gnojil.

Po navodilih Stojana Korošca, nonota našega raziskovalca Taja Raimondija, so izdelali milo iz palmovega, kokosovega in olivna olja, kavstične sode, destilirane vode in eteričnega olja sivke. Z milom se bodo lahko očedili šele čez mesec ali več, ko bo dozorelo, ali kot pravi Korošec, ko se bo zaključila »saponifikacija«. To je proces, ko se kavstična soda spremeni v glicerin.

Tudi v starih časih so na našem območju izdelovali mila doma, je povedal Korošec. Za izdelavo mila so uporabili stare recepte in jih posodobili. Loj so nadomestili z rastlinskimi maščobami, kot aromo so včasih uporabljali kolofonijo (smola), danes pa uporabljajo eterično olje sivke, ki ima zdravilne učinke. Včasih so vse sestavine kuhali, danes pa se milo pridobiva po hladnem postopku.

Iz eteričnega olja sivke so učenci že na delavnicah v šoli izdelali kopalno sol. Raziskali so, katere zdravilne učinke ima sivka. Izvedeli so, da sivkini pripravki delujejo pomirjujoče, odpravljajo težave z aknami, s kašljem in z nespečnostjo. Uživamo jo lahko, če imamo težave z apetitom in s črevesjem. Izvlečki sivke se uporabljajo tudi kot razkužilo pri blagih okužbah kože, pikih žuželk in malih ranah ter pri težavah s krvnim obtokom.

Namen delavnice je bil osvestiti mlade raziskovalce o pomenu uporabe kozmetičnih sredstev in čistil, ki ne obremenjujejo okolja in blagodejno vplivajo na naše telo.

Danila Grželj

Fotografije: Jožica Zafred

 

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)