Jutri, 17. novembra 2017, tretji petek v novembru, bomo tudi na naši šoli in po celi Sloveniji že šestič obeleževali dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS razglasila leta 2012. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (letos že sedmi po vrsti). Obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka se vsako leto pridružijo nove institucije oz. javni zavodi.

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, podpirajo pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo ter številni drugi partnerji. Izvaja se z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Pri tem se z različnimi aktivnostmi predstavlja pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbuja k  pravilni in zdravi prehrani.

Dan slovenske hrane izpostavlja pomen lokalne hrane, zato letošnji v ospredje postavlja pomen naročanja hrane v javnih zavodih iz lokalne bližine.

Jutrišnji dan slovenske hrane pa bo zelo verjetno zaznamoval še izjemno pomemben dogodek, povezan z lokalno prehrano oz. širše – s preprečevanjem lakote v svetu – jutri naj bi namreč 2. odbor Generalne skupščine ZN kot predzadnji organ glasoval o slovenski pobudi za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Glasovanje Generalne skupščine ZN o tej pobudi pa se predvideva drugi teden v decembru. Slovenija beleži že preko 104 države sopodpisnice te pobude.

Učence 1. triletja je obiskal čebelar Marko Gombač iz Naklega, predesdnik čebelarskega društva Sežana, ki je  učencem predstavil čebelarsko opremo, spregovoril o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. S seboj je prinesel tudi panj s čebeljo družino, kar je pritegnilo najmlajše. V sproščenem vzdušju jim je odgovarjal na zanimiva vprašanja o življenju čebel. Najbolj pogumni so si nadeli čebelarski klobuk in obleko. Okušali so čebelje izdelke, najbolj pa jim je teknil piškot-medenjak, ki so ga pri Gombačevih spekli posebno za ta dan.

Pri tradicionalnem  slovenskem zajtrku sta se nam pridružila tudi gospa županja občine Divača, Alenka Štrucl Dovgan in direktor občinske uprave, Iztok Felicjan.

Zahvaljujemo se  čebelarju Marku Gombaču, ki je popestril tradicionalni slovenski zajtrk o pomenu čebel ter čebelarstva v domači pokrajini.

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)