V četrtek, 8. marca 2018, se je v večnamenskem prostoru divaške osnovne šole odvijala kulturna prireditev v počastitev praznika dneva žena.

Prireditev, darilo učencev in učiteljev divaške šole, Društva upokojencev Divača in TKŠD Urbanščica, je navdušila obiskovalce, ki so do zadnjega kotička napolnili prostor.

Povezovalca prireditve, Adna Hasić in Erik Mahorčič, sta predstavila pomen praznika in dolgo, trnovo pot boja za enakopravnost žensk, pa tudi povezavo praznika z začetkom pomladi: »Včasih, ko z Zahoda še nismo uvozili valentinovega, smo pomlad začeli s praznikom, ko so moški ženskam darovali cvetje. In moški so ga darovali vsem ženskam, ne le svojim dragim. In to ne le v okviru družine, temveč tudi na delovnem mestu. Tako da pravzaprav nobena ni ostala brez poklonjenega cveta. Najbolje tistega, ki je oznanjal pomlad. Začetek marca je namreč pravi čas za to«.

O pomenu praznika, vlogi žensk v družini in družbi so spregovorili še Damijana Gustinčič, ravnateljica šole, Dobrivoj Subić, občinski svetnik in Vinko Mahnič, predsednik Društva upokojencev Divača.

Sledil je pester kulturni program, v katerem so se predstavili člani pevskega zbora naše šole pod mentorstvom Ade Škamperle, Nika Može s flavto in mentorico Marijo Maretić. Ogledali smo si tudi glasbeno – gledališko pravljico Peter Klepec v izvedbi šolske dramske skupine, pod mentorstvom Lidije Uršič in Petre Fabjan. Izbrane misli znanih ustvarjalcev o ženskah oz. materah so interpretirali člani šolskega dramskega krožka 6.-9. razreda, ki so se predstavili še s stand upom učenca Jana Hreščaka in dvema recitaloma pod mentorstvom Vilme Kres, ki je tudi režirala prireditev. Sceno s pomladnimi narcisami so izdelali učenci podaljšanega bivanja z mentoricama Bernardo Rebec in Tatjano Živec. Za koordinacijo celotne prireditve je poskrbela Nives Skuk, pomočnica ravnateljice.


Krajšo gledališko predstavo »Dežurna služba«, po scenariju Bojana Podgorška in v režiji Davida Hreščaka, sta uprizorila Mirka Grabljevec in Miran Furlan, člana TKŠD Urbanščica, ter nasmejala zbrano občinstvo.


Sledilo je prijetno druženje v šolski jedilnici, kjer je za razigrano razpoloženje poskrbel mlad harmonikar Jan Škamperle.

(Skupno 502 obiskov, današnjih obiskov 1)