First Lego liga je svetovno tekmovanje otrok pod okriljem  ameriške fundacija FIRST in korporacije LEGO.  Program razvija ljubezen do tehnologije, znanosti, reševanje problemov, inovativnost, podjetnost, sodelovanje s poudarkom na skupinskem delu. V tekmovanje, ki se odvija po celem svetu,  je vključenih preko 300.000 otrok,  v več kot 60.000 skupinah. V Sloveniji  je trenutno nekaj več kot 60 ekip. Temu gibanju se je v letošnjem letu pridružila tudi divaška osnovna šola.

Tema letošnjega tekmovanja je bila:« V vesolje«. Tekmovanje se sestoji iz treh predstavitev in tekmovanja robotov. Prvo predstavitev predstavljajo vrednote, ki so vsebovane v tem gibanju in njihova udejanjenje v srečevanju ekipe med pripravami na tekmovanje, druga predstavitev se nanaša na projekt, katerega tema  je bila v letošnjem letu V orbito ali v originalu Into orbit. Učenci so morali poiskati problem v povezavi z vesoljsko tehnologijo, ga analizirati in raziskati ter poiskati inovativno rešitev ali izboljšavo, vse to pa predstaviti komisiji. Tretja predstavitev pa se nanaša na sestavo robota in programov,  po katerih deluje.

Najzanimivejši in,  za otroke najprivlačnejši del, je tekma robotov. Učenci morajo sestaviti Lego robota in ga programirati za opravljanje nalog na predpisanem polju. Pri tem morajo sestaviti tudi svoja inovativna orodja s katerimi robot opravi določene naloge. Vse seveda z Lego kockami.

V soboto,  8. 12.  2018 so bile v Kranju kvalifikacijske tekme, ki smo se jih udeležili tudi s šolsko ekipo Čeljustniki, ki vključuje  osem sedmošolcev in tri šestošolce. Med 19 ekipami smo se uvrstili na 12. mesto,  kar je za začetnike odličen uspeh.

Mentorja Emil Velikanje in Iztok Felicjan ter mentorica za predstavitev vrednot Lucija Prihavec Mahorčič  menimo, da so učenci svojo nalogo opravili zelo solidno in jim čestitamo. Na tekmi nas je spremljala tudi ravnateljica Damijana Gustinčič in nas vseskozi bodrila. Učence in mentorje je pohvalila: »Učenci so se na tekmovanju odlično izkazali in dokazali, da so delovali sodelovalno, inovativno, vztrajno ter da so pri tem uživali«.

 

Emil Velikanje

(Skupno 180 obiskov, današnjih obiskov 1)