Osnovna šola dr. Bogomirja Magajne Divača je članica slovenske mreže Zdravih šol, ki se odziva na probleme v zvezi z zdravjem otrok in mladostnikov ter se usmerja k razvojnim programom za promocijo zdravja na telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem področju za učence, učitelje in starše. Izobraževanje in zdravje imata skupne interese. Združevanje teh interesov šoli omogoča, da postane boljše okolje za uživanje v učenju, poučevanju in delu.

Strokovno srečanje vodij timov Zdravih šol obalno-kraške regije je na pragu pomladi potekalo na OŠ dr. Bogomirja Magajne v Divači.

Ob prihodu na šolo je udeležence posveta pozdravila in izrekla dobrodošlico vodja tima matične šole Nives Skuk. Temu je sledil nagovor ravnateljice Damijane Gustinčič in pozdrav regijske koordinatorice NIJZ  Koper gospe  Nevenke Ražman.

V nadaljevanju so se predstavili učenci s kulturnim programom. Pevke mladinskega pevskega zbora pod vodstvom zborovodkinje Ade Škamperle, so s svojimi glasovi in čustvenimi skladbami popihale na dušo slehernega  poslušalca. Prisotni so se nasmejali ob dramskih prizorih o ločenem zbiranju odpadkov, ki so jih v narečju odigrali učenci dramskega krožka pod mentorstvom učiteljice Lidije Uršič.

Po prisrčnem sprejemu so  nadaljevali z vsebinskim delom strokovnega srečanja. Osrednja tema drugega srečanja Zdravih šol  v tem šolskem letu je bila  usmerjena v pomemben okoljski dejavnik – hrup in njegov vpliv na človeka.

 »Hrup v današnjem času odločilno vpliva na naše počutje, lahko nas ovira, vzbuja nemir in škoduje našemu zdravju. V šolskem okolju vpliva na uspešnost učencev – na učenje, koncentracijo in sodelovanje pri pouku. Učenci  hrupnem okolju težje opravljajo zahtevnejše naloge, prav tako se posledično pogovarjajo glasneje, kar lahko pušča negativne posledice na zdravje«  je izpostavila dr. Sonja Jeram, ki se s to vsebino ukvarja na nacionalnem nivoju. Ker je hrup stalnica v šolskem okolju je dr. Jerman podala usmeritve  uspešnega obvladovanja in ukrepe za zmanjševanje hrupa v šolah.

Sledila je predstavitev projekta »Kuhna pa to«. Mladi kuharji so pod mentorstvom učiteljice Mirjam Trampuž in zunanje mentorice Ksenije Krajšek Mahorčič predstavili pestro prehransko dediščino iz domačih krajev, ki so jim jo zaupale none in pranone.  Za udeležence so pripravili slano – sladki prigrizek,  vezan na letni čas in lokalno hrano: pozdrav pomladi – kraška skuta z okusi Krasa v  kornetih iz vlečenega testa, kraško skuto s sesekljanim regratom in šparglji na polnozrnatem pirinem kruhu, šetrajev čaj s kraškim medom in za posladek okuse potice v kozarčku, ki so ga poimenovali nebeški velikonočni okus. Z vsem prikazanim in pripravljenim so razvneli brbončice zahtevnim gostom in tako  so bili ti del njihove uspešne kuharske zgodbe.

Glede na to, da zdrava prehrana in gibanje sodita skupaj, je učiteljica Taja Tavčar poskrbela tudi za kratek aktivni odmor med predavanji. Za zaključek srečanja je skupina osmošolcev, ki obiskujejo zgodovinski krožek udeležence popeljala po razstavi Ane Frank- zgodba za sedanjost, ki jo gostijo v večnamenskem prostoru šole.

Strokovno srečanje vodij timov Zdravih šol bo vsem ostalo v prijetnem spominu, saj so vodje Zdravih šol  dan resnično preživeli v skladu s cilji Zdravih šol.

Nives Skuk, vodja projektnega tima Zdrave šole

 

(Skupno 163 obiskov, današnjih obiskov 1)