Tema letošnjega tedna otroka, ki je potekal med 7. in 13. oktobrom 2019, je bila »Naše pravice«, saj v letošnjem letu obeležujemo 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah. Nekateri učenci so v besedi, drugi v risbi izrazili nekatere svoje pravice: pravico do izobrazbe, do prostega časa in igre, do enakosti in nediskriminacije, pravico do imena, pravico do izražanja svojega mnenja ipd.

 

Največ mi pomenita pravica do igre in pravica do izražanja lastnega mnenja. Pravico do igranja bi moral imeti vsak otrok. Prav tako bi morala biti vsem uresničena pravica do izražanja lastnega mnenja, saj nekateri otroci nimajo besede pri drugih in morajo služiti, sami pa se ne smejo pritožiti. (7. b)

Največ mi pomeni pravica do družine, da ji lahko zaupam in to, da imam dom, kjer se počutim varno. (7. b)

Veliko mi pomeni pravica do izobraževanja, da se kaj naučim in da mi bo to znanje koristilo v prihodnje. Všeč mi je pa tudi to, da ne rabim hoditi v službo. (7. b)

Veliko mi pomeni pravica do igre in igric. Če mi je ta pravica kršena, čeprav sem bil priden, sem jezen. Če mi to ni kršeno, sem pa vesel. (7. b)

Največ mi pomeni pravica do igre, saj ta predstavlja veliko večino otroštva. Če bi nam bila kršena, bi bilo to slabo za večino otrok. (7. b)

Najpomembnejša mi je pravica do družine oz. do staršev, da jim lahko zaupamo, da vemo, da imamo zagotovljeno varnost in dostojno življenje. (8. r.)

Pomembno je, da ima vsak otrok družino in da se v njej dobro počuti. (8. r.)

Pomembna je pravica do izobrazbe, da lahko hodimo v šole, da bomo kaj znali, da bomo v življenju služili in preživeli.

(8. r.)

Najpomembnejša je pravica do družine, da se lahko v stiski zanesemo na tiste, ki so nam pri srcu. In da se lahko popoldne s kom družimo, zabavamo. (8. r.)

Pomembno je, da ima vsak otrok pravico do svobode govora, da lahko reče, kar želi, ker je to dobro za otroški um. Otroci ne smejo zadržati svojih mnenj, razen če je to zelo nujno. V šolah to pravico pogosto kršijo, ker učenci pri pouku ne smemo govoriti in se izražati. Otroci v Ameriki pa imajo še preveč pravice do svobode govora. (9. b)

Otroci imajo pravico do prostega časa, kar pomeni, da se lahko igrajo, sporazumevajo ter spočijejo. Da lahko začnejo z delom pri 15 letih in ne prej, zato da lahko razvijejo veščino sporazumevanja med vrstniki. Ne smejo opravljati dela, ki moti ali škoduje njihovemu šolanju ali zdravju. Pri nas v Sloveniji to otrokovo pravico upoštevajo, ponekod pa ne. Znani so primeri, ko otroke izkoriščajo, da delajo v tovarnah za obleke že pred 15 letom. V starih časih so na veliko izkoriščali otroke za delo v tovarnah in njihovo plačilo je bilo zelo nizko. Ponekod so izkoriščali zapuščene otroke, ki so živeli v sirotišnicah. Otroci so delali po cele dneve in noči. (9. b)

(Skupno 205 obiskov, današnjih obiskov 1)