OŠ Divača se je v tednu med 14. in 21. oktobrom pridružila vseslovenski akciji Simbioza Giba 2019. Akcija, katere slogan je »Gibanje je življenje in življenje je gibanje«, širi sporočilo in krepi zavest o pomenu vsakodnevnega gibanja za naše zdravje in kakovostno življenje v vseh starostnih obdobjih.

V sredo, 16. oktobra, smo na šoli izpeljali gibalno urico, namenjeno širši javnosti. Najstarejša udeleženka je imela kar 83 let in je kljub častitljivi starosti spretno sledila ritmom aerobike in drugim vajam, ki jih je za obiskovalce te urice pripravila učiteljica Tamara. Gibalne urice sta se udeležili tudi ravnateljica naše šole Damijana Gustinčič in pomočnica ravnateljice Nives Skuk in pokazali, da vrednote, kot so gibanje in medgeneracijsko povezovanje, ki imajo na naši šoli visoko mesto, dejansko tudi živita in udejanjata, ne le učita. V četrtek in petek pa so se učencem od 1. do 4. razreda pri urah športa pridružili stari starši in telovadili z njimi. Prišlo jih je kar 70.

Tretješolci so z učiteljicama Moniko in Nives v telovadnici pripravili različne igre. Najprej so se ogreli s padalom, tistim velikim, ob katerem so vsi skupaj migali, tekali in se skrivali pod njim. Nato so učenci sami vodili gimnastične vaje, da so se dodobra ogrele tudi roke in noge njihovih gostov. Sledile so zabavne štafetne igre: obešanje perila, oblačenje sošolcev, prenašanje mošnjičkov, sladoleda … Za umiritev pa so se igrali igrico Kdo je skrit pod rjuho. »Odlično, zabavno, nepozabno in posebno je bilo to druženje,« so ob koncu povedali tretješolci.

Tudi prvošolci so bili navdušeni nad druženjem s starimi starši. Skupaj z učiteljicami Andrejo, Martino in Tatjano so se z nonami in nonoti igrali različne igre lovljenja, igre na izpadanje ter se preizkusili v zanimivih štafetnih igrah. Prvošolci so stare starše razveselili tudi z nekaj jesenskimi pesmicami.

Za drugošolce in njihove stare starše pa sta učiteljici Nela in Tatjana pripravili poligon z različnimi gibalnimi nalogami: hojo po vrvi in gredi, plazenjem pod klopjo in skozi tunel, preskakovanjem ovir ipd. Drugošolce so poleg druženja s starimi starši razveselile še medalje, ki jih je pripravila učiteljica Barbara.

Četrtošolci, ki se jim je poleg učiteljic Lidije, Jožice in Anamarije pridružilo kar 26 odraslih, pa je odšlo do Bukovnika. V slikoviti udorni dolini, ki privablja številne obiskovalce, so se otroci razigrano lovili, zapeli nekaj pesmi, tako otroci kot odrasli pa so si upali približati vhodu v 60 m dolgo in 46 m globoko Jamo. Ker je bilo kar nekaj starih staršev z drugih koncev Slovenije, je stekel tudi pogovor o zanimivi kraški pokrajini.

Teden gibanja in medgeneracijskega povezovanja je našo šolo napolnil z veliko dobre volje, zadovoljstva in iskrenih objemov starih staršev in vnukov. Stari starši so odhajali z željo, da se takšna druženja še ponovijo.

(Skupno 307 obiskov, današnjih obiskov 1)