V torek, 12. oktobra 2019, so učenci 2. razreda imeli naravoslovni dan na temo Mleko in mlečni izdelki. Pod vodstvom Tamare Urbančič, univ. dipl. ing. zoot., je bila delavnica izvedena na OŠ v Divači. Delavnico je finančno podprla Občina Divača.

Učenci so najprej v uvodnem pogovoru spoznali, katere živali dajejo mleko. Našteli so živali, katerih mleko uporabljajo ljudje za prehrambne namene. Mentorica je osvetlila pomen skrbi kmetov za te živali. Opozorila je učence na to, da je zelo pomembno, da so mlečne živali dobro oskrbovane, da uživajo primerno hrano in se dovolj gibljejo. V nadaljevanju je predstavila pomen uživanja mleka in mlečnih izdelkov. Spoznali so, iz katerih snovi je mleko sestavljeno.

Sledilo je praktično delo. Učenci so v parih stepli smetano in naredili maslo. Z zanimanjem so opazovali postopek, kako se tekoča ohlajena smetana spreminja v stepeno smetano ter naprej v maslo in pinjenec. Bili so navdušeni nad svojim izdelkom. Z veseljem so se posladkali s smetano, okušali pinjenec in si namazali maslo na kruh in ga pojedli.

Na delavnici izdelave sira so bili učenci začudeni, koliko mleka bodo porabili za sir. Iz velikega vedra so mleko nalili v posode, segrevali na primerno temperaturo, mu dodali drobnoživke in opazovali, kaj se z mlekom dogaja. Kot pravi sirarji so v skupinah zarezovali v sesirjeno mleko, ga mešali in kmalu so nastale grudice sesirjenega mleka in sirotka. Grudice so učenci precedili in jih v kalupu potlačili ter oblikovali v hlebec sira gauda.

Ob koncu delavnice so drugošolci še spoznali različne vrste sirov. Pogovorili so se o njihovi lastnosti, videzu, okusu in posebnosti pridelave. Sledila je degustacija ementala, briea, gorgonzole in “divaške” gaude. Učenci so z zanimanjem opazovali videz posameznega sira in ga z radovednostjo okušali.

Po degustaciji so s stolpčnim prikazom pokazali, kateri sir jim je bil najboljši.

Ob zaključku delavnice so mladi sirarji z navdušenjem zaploskali gospe Tamari in zvedavo vprašali: “Kaj bomo pa naslednje leto spoznavali?”

 

(Skupno 177 obiskov, današnjih obiskov 1)