Jutri, 15. novembra 2019, tretji petek v novembru, bomo tudi na naši šoli in po celi Sloveniji  obeleževali dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS razglasila leta 2012. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (letos že deveti po vrsti). Obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka se vsako leto pridružijo nove institucije oz. javni zavodi.

V zdravi prehrani se priporoča uživanje rednih obrokov, to je štiri do pet obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Zelo pomembno je začeti dan z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi po daljšem obdobju preko noči.

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, podpirajo pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo ter številni drugi partnerji. Izvaja se z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Pri tem se z različnimi aktivnostmi predstavlja pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbuja k  pravilni in zdravi prehrani.

Dan slovenske hrane izpostavlja pomen lokalne hrane, zato letošnji v ospredje postavlja pomen naročanja hrane v javnih zavodih iz lokalne bližine.

Vsi se zavedamo, da je skrb za našo prehrano ena izmed najpomembnejših dejavnosti, in da se ob dnevu slovenske hrane spomnimo in pomislimo na naš način prehranjevanja, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo in kaj jemo. Poleg ozaveščanja otrok in mladine o pomenu hrane iz bližine in njenih prednosti pred hrano, ki ima za seboj na stotine kilometrov, se letos zahvaljujemo s sporočilom: “Hvala za naš super zajtrk!” Radi bi se zahvalili vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso hrano. S svojim delom in vztrajanjem na zemlji nam mize bogato oblagajo in zagotavljajo poseljeno podeželje in poglede ob katerih nam zaigra srce in se spočijejo oči.

(Skupno 178 obiskov, današnjih obiskov 1)