Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik, ki ga praznujemo na 8. februar, obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

8. februar se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945 naprej.

Na ta dan poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.

Vsako leto počastimo spomin na velikega slovenskega pesnika, ki se lahko kosa z največjimi svetovno priznanimi književniki, tudi v šoli, z osrednjo proslavo. Letos pa se,  žal, zaradi izobraževanja na daljavo,  to ni zgodilo. So pa učenci,  preko različnih dejavnosti, ki so jih pripravili učitelji od 1. do 9. razreda, ki poučujejo slovenščino, spoznavali  kulturo v najširšem smislu besede.

Za osvežitev spomina vas vabim, da si preberete kratek zapis o Francetu Prešernu, povzetem iz Wikipedie, pa šena ogled portretov pesnika, ki sta ju naslikala prvošolca Erik in Jaka, pod budnim očesom njunih staršev.

»France Prešeren se je rodil v kmečki družini. V osnovni šoli je bil tako priden, da so ga zapisali v zlato knjigo. Po uspešno zaključenem študiju na dunajski pravni fakulteti se je vrnil v Ljubljano, kjer je delal kot odvetnik. V tem času je napisal večino svojih pesmi, pri pisanju katerih ga je pomembno usmerjal prijatelj Matija Čop. Prešeren je prvi Slovenec, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal s sodobniki po Evropi, kjer je tedaj vladala romantična usmeritev.

Življenjska pot pesnika, nesrečno zaljubljenega v bogato Primičevo Julijo, ki ji je posvetil Sonetni venec (1834) in nekatere druge ljubezenske pesmi, je bila polna raznovrstnih preizkušenj. Njegovi prijatelji so umirali eden za drugim, kot pesnik pa v času svojega življenja ni bil priznan. V zadnjih letih življenja se je vse bolj soočal z malodušjem, težavami z alkoholom, ki je nazadnje povzročil njegovo smrt.

France Prešeren danes velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove pesmi Zdravljica, napisane leta 1844, je besedilo državne himne Republike Slovenije, obletnica njegove smrti pa osrednji državni kulturni praznik. V manjšem obsegu obeležujemo tudi obletnico njegovega rojstva kot Ta veseli dan kulture.« (vir: Wikipedia).

Vsem učencem in staršem čestitamo ob Prešernovem dnevu – slovenskem kulturnem prazniku,

ravnateljica Damijana Gustinčič s sodelavci.

(Skupno 324 obiskov, današnjih obiskov 1)