Ker so letos vrata šolskih in kulturnih ustanov zaprta, smo bili tudi 8. februar, slovenski kulturni praznik, primorani obeležiti na daljavo. Za učence predmetne stopnje smo učiteljice slovenščine Suzana Kavčič, Vilma Kres in Alenka Tomazin izbrale nekaj gledaliških predstav, s katerimi smo jim skušale ustvariti vsaj malo kulturnega utripa.

Šestošolci so si ogledali predstavo Ananas, ki je nastala po istoimenski mladinski pripovedi Bogomirja Magajne, dobrodušnega in delovnega pisatelja in zdravnika, ki je rad delal v Ljubljani, a se še rajši vračal v rojstno vas Gornje Vreme in bil po srcu Vremec. Po njem je ime dobila tudi naša šola. In prav učitelji, učiteljice in nekdanji učenci Osnovne šole Divača so pred leti na oder postavili Magajnovo zgodbo o brezpogojnem in iskrenem prijateljstvu. Šestošolci so po predstavi razmišljali, ali je takšno prijateljstvo mogoče tudi v sodobnem, hitrem svetu, ogledali pa so si še prireditev, ki jo je Občina Divača pripravila ob svojem kulturnem dnevu, ki ga praznuje 13. januarja, na dan, ko se je leta 1904 rodil Bogomir Magajna.

Sedmošolci so si ogledali Martina Krpana. Zgodba Frana Levstika o močnem, pogumnem in bistrem junaku, ki je premagal neusmiljenega tujega sovražnika, je skozi zgodovino zapolnjevala različne umetnostne zvrsti. Sedmošolce je tokrat čakala »divja lutkovna prigoda« v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Lutke pa so nekaj kulturnega vzdušja pričarale tudi osmo- in devetošolcem. Tudi oni so si ogledali predstavo Lutkovnega gledališča Ljubljana, in sicer Živalsko farmo, ustvarjeno po romanu angleškega pisatelja Georgea Orwella in uperjeno proti stalinizmu oz. totalitarizmu nasploh. Razmišljali so o vrednotah, na katerih bi moral temeljiti pravičen družbeni red, v duhu praznika pa tudi o kulturi in umetnosti na sploh. Preberite, kaj so zapisali. Če si želite tudi sami ogledati katero izmed predstav, pa vam na koncu pripenjamo povezave do njih.

Alenka Tomazin

Vir ilustracij: pixbay.com

Ananas

Martin Krpan

http://www.lgl.si/si/predstave/vse-predstave/959-Martin-Krpan#.YBlEZOhKjU8

Živalska farma

http://www.lgl.si/si/predstave/vse-predstave/59-Zivalska-farma#.YBqXW-hKjU8

Prireditev Občine Divača ob kulturnem dnevu Občine Divača

https://www.divaca.si/aktualno/2021011306560578/13_januar__kulturni_dan_obcine_divaca_/
(Skupno 351 obiskov, današnjih obiskov 1)