Trije različni plesni stili skozi gib treh plesalk, ki jih druži neizmerna ljubezen do plesa in umetnosti nasploh. Povabile smo jih na tedenska videokonferenčna plesna srečanja, da bi z nami delile svoj pogled na ples, svojo zgodbo in nekaj osnovnih plesnih korakov določenega plesnega stila.

Sodobni ples je plesni stil, ki se je razvil v Evropi na začetku 20-ega stoletja, ko so se dogajale spremembe tako na ekonomskem kot tudi družbenem področju. Balet, ki je imel pred tem poglavitno vlogo na plesnem področju, ni več zadostoval za prikaz teh sprememb. Ingrid Gregorič, Izolanka, ki živi in ustvarja v Milanu, nam je povedala, da ko pleše, njene misli odplavajo stran in jo njen notranji glas tako potegne, da začne sanjati in z gibom ustvarjati. Svoje plesne izkušnje je pridobivala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Leta 2007 je diplomirala na plesni akademiji Codarts v Rotterdamu, Nizozemska. Danes ustvarja v Milanu, kjer razvija delavnice za najmlajše in njihove starše.

Balet je akademski način plesa in je znan po gracioznih in lahkotnih gibih ter ekstremni natančnosti. Divačanka in bivša učenka naše Osnovne šole Nika Lipolt je z veseljem delila svojo baletno zgodbo z nami. Plesati je začela pri štirih letih v Društvu ljubiteljev baletne umetnosti Divača. Njen prvi baletni pedagog je bil nekdanji plesalec Miloš Bajc, nato pa Svetlana Petrovič in Sergej Semenjuk. Po zaključeni Osnovni šoli dr. Bogomirja Magajne Divača se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Maribor. Svoje šolanje je nadaljevala Northern Ballet School v Manchestru. Preden se je vrnila v Divačo in vpisala na študij psihologije, je plesala kot profesionalna baletna plesalka v Operi in baletu na Poljskem.

O njem pravi tako: »Kljub temu, da je klasični balet po mojem mnenju osnova vsem plesom, je pomembno, da so klasični plesalci izobraženi v čim več plesnih smereh. Ena izmed teh je zagotovo sodoben ples. Danes lahko v opernih hišah uživamo v klasičnih predstavah, vedno več pa je tudi sodobnih, zato mora plesalec obvladati oboje. Sodoben ples posamezniku omogoča fluidno gibanje, boljše razumevanje lastnega telesa in boljšo uporabo prostora. Poleg tega predstavlja izziv pri učenju koreografije, ki je izven striktnega baletnega okvirja. Danes je najbolj cenjena in željena raznovrstnost plesalcev, zato je dobro preizkusiti čim več različnih tehnik plesa«.

Hip hop je ulični stil plesa in ima več različic. Neža Dapčevič, plesalka, slikarka in oblikovalka, nas je naučila nekaj osnovnih hip hop korakov in popeljala skozi glasbo za katero pravi »se poistovetim sama s seboj skozi gibanje kot celo njegovo kulturo«. Začela je z baletom, nadaljevala s hip hop-om, sedaj pleše in raziskuje svoj gib s hip hop improvizacijo. »Predstavlja mi svoboden/spiritualen prostor, kjer brez omejitev izrazim kar želim in čutim v tistem trenutku«. Nežina ustvarjalna pot se je začela v Mariboru, kjer se je pri štirih letih na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor začela ukvarjati z baletom. Po končani nižji baletni šoli jo je v svoj ritem zvabil hip hop. Pridružila se je plesni skupini Artifex, s katero je leta 2018 na IDO championship osvojila državno, evropsko in svetovno prvenstvo v hip hop koreografiji – formacija.

»Kadar slišim beat, plešem,

Kadar v roke vzamem čopič, slikam,

Kadar dobim idejo, kreiram. To je Neki.« (vzdevek)

V treh tednih smo doživele edinstveno izkušnjo prepleteno z novim znanjem, dodatnim navdihom in odličnimi izzivi, ki nas čakajo po povratku na šolski plesni parket. 

Na tem mestu se iskreno zahvaljujemo Ingrid, Niki in Neži, da so si vzele čas in delile svoje plesne izkušnje z nami.

Hvala!

Učenke in učiteljica izbirnega predmeta Ples

Ingrid Gregorič
Nika Lipolt
Neža Dapčevič
(Skupno 611 obiskov, današnjih obiskov 1)