Med 3. in 5. oktobrom 2019 smo se učenci in mentorji slovenskih osnovnih šol (II. OŠ Celje, OŠ Franca Rozmana Staneta Maribor, OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, OŠ Kajetana Koviča Poljčane, OŠ Vransko-Tabor) udeležili podelitve nagrad 17. bienala Ex Libris Hlohovec na Slovaškem. Tema je bila Let’s return to the fairy tale (Vrnimo se k pravljicam).

Otroške ekslibrise je pregledala in izbrala petčlanska komisija (Víťazoslav Chrenko, Karol Felix, Andrea Geseová, Radoslava Hrabovská in Helena Pekarovičová).

Bienale je bil mednarodni, sodelovalo pa je 16 držav (Argentina, Belorusija, Češka, Estonija, Litva, Latvija, Madžarska, Poljska, Romunija, Rusija, Srbija, Taiwan, Turčija, Ukrajina, Slovaška in Slovenija). Na bienale je prispelo več kot 1600 izdelkov, sodelovali pa so 1503 učenci. Učenci so tekmovali v različnih kategorijah in za svoje male grafike (ekslibrise) prejeli nagrade. Nagrajenih je bilo 70 otroških ekslibrisov.

Taja Medved, učenka 9. razreda OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača v šolskem letu 2018/2019, je v kategoriji od 12 do 15 let prejela drugo nagrado.

Nagrajenci so bili povabljeni na tridnevno srečanje. Organizatorji (ELAP Hlohovec, ga. Helena Pekarovičová) so zastavili zelo dober program s pestrimi delavnicami grafike in slikanja. Pripravili so tudi bogat kulturni program, skozi katerega so predstavili svojo folkloro in običaje. Na gradu v Hlohovcu smo se udeležili otvoritve samostojne razstave člana komisije, Karola Felixa. Obiskali smo tudi Bratislavo, kjer smo si ogledali Bienale ilustracij in del čudovitega mesta.

Vsem nagrajencem in mentoricam še enkrat iskreno čestitam in si želim, da bi ta nepozabna izkušnja ostala vsem nam v lepem spominu.

Na svoje delo smo upravičeno ponosni prav vsi.

Mag. Vesna Marion, profesorica likovne umetnosti

Tajini vtisi:

“Naša pot se je začela v četrtek zjutraj, ko sva se z učiteljico likovne umetnosti odpravili na Slovaško. Kljub nekoliko naporni poti smo prispeli v hotel, kjer sem bila v sobi z dvema izjemnima dekletoma, s katerima sem stkala prijateljstvo. Hotelsko osebje je bilo zelo prijazno. Ob večerih so nam v prijetni sobici družbo delala fanta, s katerima smo se marsikdaj nasmejali do solz. Delavnice so bile lepo izpeljane, najbolj važno pri vsem tem pa je, da smo se zabavali. Nedvomno je to eno izmed mojih nepozabnih potovanj. Učencem bi svetovala, da se udeležujejo natečajev, kajti sedaj lahko rečem, da se je ves ta trud izplačal in bil vsekakor poplačan. Podelitev je bila izjemna in rada bi se zahvalila vsem organizatorjem, predvsem pa bivši učiteljici in mentorici Vesni Marion za neverjetno podporo in vzpodbudo pri mojem ustvarjanju.”

 

(Skupno 451 obiskov, današnjih obiskov 1)