V torek, 26. 4.2022, dan pred težko pričakovanimi počitnicami so nas drugošolce iz Divače učiteljice prijetno presenetile. Skupaj z gospo Tamaro Urbančič, univ. dipl. ing. zoot., so nam pripravile prav poseben dan. Gospa Tamara nam je pokazala, kako iz mleka lahko izdelamo različne mlečne izdelke.

Iz domačega, ekološko pridelanega mleka, smo drugošolci v delavnicah sami naredili maslo in gavda sir. Z zanimanjem smo opazovali postopek, kako se tekoča ohlajena smetana spreminja v stepeno smetano ter naprej v maslo in pinjenec. Bili smo navdušeni nad svojim izdelkom. Z veseljem smo se posladkali s smetano, okušali pinjenec in si namazali maslo na kruh in ga z veseljem pojedli.

Na delavnici izdelave sira smo bili začudeni, koliko mleka bomo porabili za sir. Najprej smo mleko segreli na primerno temperaturo, mu dodali drobnoživke in opazovali, kaj se z mlekom dogaja. Kot pravi sirarji smo v skupinah zarezovali v sesirjeno mleko, ga mešali in kmalu so nastale grudice sesirjenega mleka in sirotka. Grudice smo precedili, jih v kalupu potlačili in oblikovali hlebec sira gavda.

Ob zaključku naravoslovnega dne smo spoznali še različne vrste sirov. Pogovorili smo se o njihovih lastnostih, videzu, okusu in posebnosti pridelave. Sledila je degustacija ementalca, briea, ovčjega sira, kozjega sira, parmezana, odorblua, gorgonzole,  in “šolske” gavde. Z zanimanjem smo opazovali videz posameznega sira in ga z radovednostjo okušali.

Po degustaciji smo učenci s stolpičnim prikazom pokazali, kateri sir nam je bil najboljši.

Ob zaključku delavnice smo »novopečeni« mladi sirarji z navdušenjem zaploskali gospe Tamari in jo zvedavo vprašali: “Kaj bomo pa naslednje leto spoznavali?”

Nela Subič

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)