V šolskem letu 2021/22 so učenci 2.a razreda z mentoricama Nelo Subič in fotografinjo Jožico Zafred poustvarjali del likovnega opusa divaškega slikarja Stojana Zafreda. V večnamenskem prostoru je mentorica Jožica postavila slikarsko-fotografsko razstavo, ki je nagovorila starše na 1. roditeljskem sestanku s sporočilom o povezovanju šole z okoljem na ustvarjalnem področju učencev.

Učenci 2.a razreda so v šolskem letu 2021/22 pri urah spoznavanja okolja spoznavali in raziskovali svoj domači kraj Divačo. Kot učiteljica dajem poseben pomen ljudem, ki so v pisan mozaik kraja Divače dodali poseben kamenček. Ko sem tako premišljevala, koga bi učenci v tem barvitem mozaiku podrobneje spoznali, so mi misli ušle k Stojanu Zafredu, slikarju, ki je pisal in slikal z usti. V zgodnji mladosti, ko je bil poln mladostniške energije, navdušenja, razigranosti in pozitivnega pogleda na svet, ga je nesrečen skok v vodo priklenil na invalidski voziček. Vendar ni klonil. Neizmerna želja po življenju in ustvarjanju ga je gnala naprej. Vzel je svinčnik, čopič, pisano paleto barv, platno in začel ustvarjati. In tako, najprej z drobnimi, negotovimi koraki je vstopil v velik svet umetnosti. Navdih za njegove prve umetnine je bil prav gotovo njegov domači kraj z okolico.

Z učenci smo se odločili, da k uram likovne vzgoje povabimo slikarjevo ženo Jožico Zafred in skupaj spoznavamo slikarja in njegova umetniška dela. Najprej so si učenci ogledali dokumentarna filma o slikarju. Tako so spoznali njegovo življenje in delo. Nekaj dni pozneje je učence v učilnici čakalo presenečenje – razstava izbranih Stojanovih grafičnih del in fotografski portreti slikarja, ki jih je ustvarila Jožica Zafred. Učenci so si razstavljene grafike in fotografije z zanimanjem nekaj dni ogledovali in se med seboj o njih pogovarjali. Nato pa je glavno vlogo pri urah likovne umetnosti prevzela fotografinja Jožica Zafred. Učence je pri njihovem ustvarjanju usmerjala, jih spodbujala in vodila. Kar nekaj ur so učenci individualno poustvarjali izbrane slikarjeve grafike. Poustvarjali so na risalni list s črtami z barvnimi svinčniki.

Čeprav so drugošolci »posnemali« originalna slikarjeva dela, so nastale unikatne risbe neskončnih barvnih potez.

Učenci so bili nad svojimi umetninami navdušeni. Kar verjeti niso mogli, da so bili kljub začetnim težavam zelo uspešni. Prekosili so sami sebe in dokazali, da znajo in zmorejo. Samo želeti in hoteti je treba.

Iskrene čestitke, mladim poustvarjalcem.

Nela Subič, učiteljica             

Foto posnetki z razstave: Jožica Zafred.  

 

(Skupno 136 obiskov, današnjih obiskov 1)