Mreža šol Parka Škocjanske jame, katere del smo tudi mentorji in učenci naše šole neuradno deluje od leta 1999, uradno pa s podpisom listine maja 2003 v okviru UNESCO programa Človek in biosfera (MAB), je  prejela nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva. Slavnostna prireditev je bila na predvečer letošnjega svetovnega dneva učiteljev, 4. oktobra v dvorani Hotela Union v Ljubljani.

V našem imenu jo je iz rok ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič ter predsednice odbora za podeljevanje nagrad prof. dr. Ljubice Marjanovič Umek, prejel direktor JZ PŠJ Stojan Ščuka.

Ponosni smo, da smo del te mreže. Vrsto let sodelujemo, ustvarjamo najrazličnejše projekte, raziskovalne naloge in ostale dejavnostmi, ki jih organizirajo v PŠJ s področja trajnostnega razvoja. Bogatimo, varujemo in ohranjamo naravno in kulturno dediščino ter ozaveščamo otroke o odgovornem ravnanju za sonaravno bivanje človeka v bližini njihovega doma. Mentorice s svojimi pedagoškimi pristopi vzpodbujamo pri učencih željo po raziskovanju in izvajanju raziskovalnega dela, širimo znanje med otroci ter tudi odraslimi ob pomoči in strokovni podpori delavcev JZ PŠJ. To so vedno novi izzivi, ki se jih vsi veselimo.

Zahvaljujemo se tudi ravnateljici, ki nas pri našem delu podpira in nam vedno stoji ob strani.

Posebna zahvala pa gre mag. Vanji Debevec in Darji Kranjc, ki nas vodita v mreži šol, vedno prisluhneta ter podpirata naše ideje vsa ta leta.

Obrazložitev ob prejemu nagrade:

»Javni zavod Park Škocjanske jame nagrada za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva Škocjanske jame so bile leta 1986 vpisane v seznam svetovne naravne in kulturne dediščine UNESCO, s posebnim zakonom pa je bil ustanovljen regijski park, ki omejuje določene oblike bivanja in delovanja človeka z namenom ohranjanja ekosistemov površja in podzemlja. Strokovni delavci Parka Škocjanske jame (v nadaljevanju: PŠJ) so oblikovali izobraževalni program, ki nadgrajuje primarna izhodišča turističnih obiskov – že leta 1999 so v skupno sodelovanje povezali sedem šol, ki se nahajajo ob površinskem in podzemnem toku reke ter ob izlivu le-te v morje in ki so se leta 2003 združile v mednarodno mrežo šol. Tako je PŠJ postal prvi pobudnik tovrstnega sodelovanja javnega zavoda kot zavarovanega območja s šolami v evropskem prostoru. Z mentoricami mreže šol razvija projektne naloge ter praktično raziskovalno delo, ki osmišlja pomen uporabnosti znanja in potrjuje lastne rešitve okoljskih problemov. Sodelujejo ali organizirajo številne uspešne in odmevne mednarodne projekte, kot so npr. Smotrna raba mokrišč, Comenius To Do It, kongresi mladih raziskovalcev Biosfernega območja Kras in porečja Reke, ali pripravljajo vrsto let zelo uspešne raziskovalne naloge 8. marec, ki krepijo tudi medgeneracijsko povezanost. Mreža šol pa širi svojo dejavnost tudi izven parka na vsa biosferna območja v Sloveniji in se predstavlja na kongresih in posvetih. Tako skrbijo za širšo ozaveščenost o naravni in kulturni dediščini kakor tudi za krepitev identitete otrok in staršev, hkrati pa predstavljajo most med znanostjo in družbo

Več fotografij iz podelitve si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://foto.sta.si/#!a/64463

(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 1)