Razpis Varno na kolesu je nastal na pobudo družbe Butan plin, ob strokovni podpori Javne agencije RS za varnost prometa in Kolesarske zveze Slovenije, v sodelovanju s partnerji: družbo Telekom Slovenije, družbo BTC in Kolesarskim društvom Rog že peto leto zapored izpeljala. Namenjen je osnovnošolcem, ki se v tekočem šolskem letu pripravljajo na kolesarski izpit. V letošnjem  šolskem letu je v razpisu sodelovalo 3681 otrok v 104 osnovnih šolah.

Vsi sodelujoči otroci so 20. aprila 2018 na regijskem srečanju v Divači, v Osnovni šoli dr. Bogomirja Magajne, v zahvalo za sodelovanje prejeli praktične nagrade, njihovi mentorji pa zahvalo in priznanja. Srečanja so se udeležili županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v prometu občine Divača Iztok Felicjan, ravnateljica šole Damijana Gustinčič in Bojan Žibert iz družbe Butan plin, ki so nagovorili mlade kolesarje in njihove mentorje.

Sledila je razglasitev najboljših treh v regiji. Najbolje so se odrezali šolarji iz OŠ Prestranek, drugi so bili učenci iz OŠ Košana in tretji pa učenci iz OŠ Spodnja Idrija. Divaškim petošolcem je malo zmanjkalo in so osvojili nehvaležno 4. mesto med 16 sodelujočimi šolami v regiji.

OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača pa je prejela posebno priznanje za večletno sodelovanje v programu Varno na kolesu.

Za kulturni program je poskrbel mladinski pevski zbor pod taktirko Ade Škamperle in učenci 5. razreda z rap izvedbo Pavčkove pesmi.

Ob koncu priredite so se učenci na šolskem igrišču preizkusili v poligonu, ki ga je pripravila Agencija za varnost v cestnem prometu. Policisti iz PPP Koper in PP Sežana so učencem predstavili svoje delo in opremo, ter poučili mlade kolesarje, da morajo na cesto samo s popolno opremo – čelado in odsevniki ter z brezhibnim kolesom.

Učenci 5. razreda  z mentorico Mirjam Trampuž so tudi v tem šolskem letu sodelovali v projektu VARNO NA KOLESU, ki je potekal v okviru dveh sklopov nalog,  s pomočjo katerih so na čim bolj ustvarjalen in kreativen način odkrivali nevarne poti v naselju, Divača. Izdelali so tudi kviz: Lepo je biti kolesar, v katerem lahko šolarji utrjujejo svoje kolesarsko znanje. Poleg tega so se poučili  o pomembnosti prometnih predpisov in prometnih znakov, spoznavali  pomen obvezne opreme kolesarja ter razmišljali o kolesarjenju kot zdravem načinu preživljanja prostega časa. Opazovali so promet, (ne)varne poti za kolesarje in iskali predloge za kolesarski izlet v svojem kraju. Pripravili so kolesarski kotiček, ki so ga sproti dopolnjevali z zanimivostmi, ki so jih zasledili na terenu.

Več o dogodku si lahko ogledate na spodnji povezavi Primorske kronike TV Koper Capodistria. (04:19 minuta oziroma 18:44:20).

Varno na kolesu

 

(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)