Devetošolci, ki obiskujemo izbirni predmet kemija v življenju, smo se v petek po pouku usedli na vlak in se odpeljali proti Sežani. Zanimalo nas je, kako se kemija uporablja na področju farmacije, kozmetike in medicine.

Najprej smo obiskali frizerski salon Puer Aeternus v Sežani. Sprejel nas je frizer Nejc Matjažič, bivši učenec naše šole, ki nam je na preprost način opisal svoj poklic. Spoznali smo osnove barvanja las, pri katerem je znanje kemije zelo pomembno. Frizerji in frizerke se pri svojem poklicu vsakodnevno srečujejo z barvami, ki so jih izdelali kemiki. Pri delu uporabljajo različne kemikalije (vodikov peroksid, amoniak), ki jim omogočajo spreminjanje barve las v različne odtenke. Za pripravo pravilnega razmerja pri pripravi barvne mešanice potrebujejo tudi nekaj kemijskega znanja.

Po obisku frizerskega salona smo si ogledali laboratorij ZD Sežana. Vodja laboratorija, g. Olivio Bužan, dipl. ing. lab. biomedicine, nam je poskušal na čim bolj enostaven način pojasniti, kako poteka analiza krvi in urina. Razložil nam je, da laboratorijski tehnik skrbi za pravilen odvzem biološkega materiala, kot so kri, urin, blato. Zbran material pa ustrezno analizira.

Za konec smo odšli še do Lekarne Sežana. Po njenih prostorih nas je popeljala vodja lekarne, ga. Anita Malnar, mag. farm., ki nam je predstavila in približala delo v lekarni. Seznanila nas je s tem, kateri so osnovni prostori in kdo dela v lekarni. Podala je nekaj koristnih informacij o načinu jemanja in shranjevanja zdravil. Farmacevtke so nam nato opisale in pokazale, kako pripravljajo zdravila po receptu zdravnika. Tudi sami smo se lahko preizkusili v pripravi praška in vlažilne kreme.

Dobre volje in z novim znanjem smo se nato vrnili v Divačo.

Tjaša Kobal, 9.a

(Skupno 363 obiskov, današnjih obiskov 1)