V petek, 11. marca 2016, v nabito polnem Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovih v Matavunu, so učenci raziskovalnega krožka pod mentorstvom Danile Grželj in Mirjam Trampuž ter učenci šolskega vrta pod mentorstvom Barbare Jazbec predstavili sklepne ugotovitve, ki so jih v okviru raziskovalne naloge mreže šol Parka Škocjanske jame z naslovom »Otroške igre in igrače nekoč in danes« zbrali na območju občine Divača.

Ugotovili so, da so danes dvorišča in travniki vse bolj prazni, da so njihove stare starše in starše morali preganjati z dvorišč domov, k delu, današnje otroke pa je treba naganjati iz hiše na dvorišče, da se je igra otrok preselila z otroških igrišč v otroške sobe, da so nekoč bile igre prilagojene ritmu dela in počitka, da so se otroci v glavnem igrali na paši, ob nedeljah in v zimskem času, da so večino igrač, ki so jih otroci imeli, naredili otroci sami ali pa so jih dobili od sorodnikov iz mesta. Na igrače so otroci skrbno pazili, saj so jih imeli zelo malo. Deklice so na paši pletle venčke in košarice. Igrale so se s punčkami iz cunj, medvedki, kasneje pa z bambulami. Fantje pa so izdelovali gugalnice iz srobota, frače in piščalke. Najbolj pogostejše igre so bile: ristanc, zemljo krast, metanje kamenčkov, škrove, skriti predmet, gnilo jajce, k’fe, partizani in Nemci, pismo, ravbarji in žandarji, je trden kaj ta most, črni mož, skrivalnice, preskakovali so špago itd. V krogu so plesali ringa raja, belo lilijo in rdeče češnje. Starejši so mlajšim govorili pesmice in izštevanke. Sankali so se z železnimi ali lesenimi sankami oz. nečkami (lempurjem). Tudi smučke in hodulje so izdelali doma.

Tudi učenci podružnične šole Vreme so se na svoj način lotili raziskovalne naloge pod mentorstvom Andreje Perhavec Čok in Katje Kovačič. V nošah (pastirčkov) so občinstvu predstavili igri V štirno glejte in Rinčke talat.

Poleg učencev iz Divače so svoje raziskovalno delo predstavili tudi vrstniki iz OŠ D. Ketteja in A. Žnideršiča iz Ilirske Bistrice in OŠ Podgora iz Kuteževega.

Učenci so zbrali veliko starih otroških igrač, ki so na ogled v kletnem razstavnem prostoru, v »hrami«, v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovih.

Na kaj pa moramo biti pozorni pri igračah, ki jih najdemo na trgu danes, je vem skupaj razložila gospa Alenka Labović iz Nacionalnega laboratorija za zdravje iz Maribora.

Mladi raziskovalci so se po prireditvi in ogledu razstave na dvorišču pred centrom preizkusili tudi v spretnostih: hojo s hoduljami, skakanje elastike, izdelovanju loka in frače ter kamenčkanju.

 

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 1)