V  četrtek, 7. junija 2018 so na centralni šoli v Divači izvedli vajo evakuacije iz šolskih prostorov. Ob začetku prve šolske ure je sirena preko šolska radija naznanila, da gre za nevarnost, ogenj v učilnici kemije in biologije. Skozi okno učilnice in po hodniku se je valil temen gost dim.  Poklicali so na številko 112 in obvestili gasilce, da je v šoli prišlo do požara.

Učenci in vsi zaposleni na šoli so mirno, brez prerivanja v zelo kratkem času zapustili šolske prostore tako, da so izbrali najkrajšo pot do zbirnega mesta. Uporabili so vse potrebne izhode iz šole ob upoštevanju evakuacijskih shem. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Divača so v nekaj minutah  z dvema voziloma prišli pred šolo, začeli z gašenjem požara in pregledu celotne stavbe. Ugotovili so, da so vsi učenci in učitelji pravočasno zapustili šolo. Gasilci so namestili še razpihovalec za prezračevanje prostorov. Zaradi hitre intervencije gasilcev iz PGD Divača se ogenj ni razširil na ostale prostore šole.

Ko je bila vaja evakuacije končana so mladi, divaški gasilci, pomagali pri pospravljanju cevi.

V nadaljevanju so se učenci prvega triletja razdelili v štiri skupine in nadaljevali z delavnicami v okviru tehniškega dne z naslovom »Varnost za vse«.

Občina Divača že vrsto let financira izobraževalni program »Jumicar – kolesarčki« ki je, namenjen preventivni vzgoji otrok v cestnem prometu. Program, ki je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, je namenjen otrokom v starosti od 6 do 9 let. Dejavnosti si je ogledala tudi predstavnica občine Divača Romana Derenčin.

Namen programa je, da otroke preko igre in na neprisiljen način poučimo kako se vesti v prometnem okolju, tako da bodo postali bolj previdni in vestni udeleženci v prometu. Postavljeni so v vlogo voznika in doživljajo dogodke kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu.

Poleg že omenjene dejavnosti, so pri tem dnevu sodelovali tudi prostovoljni gasilci iz PGD Divača, ki so otrokom pokazali opremo gasilca in gašenje požara, ki ga povzroči olje, policist Janko Šenkinc in policistka pripravnica Ines Blažek s PP Sežana z opremo policista, Tamara Ozbič in Sašo Udovič  iz Medobčinskega redarstva sta otroke seznanimo z osnovno kulturo v cestnem prometu, gibanju ob cesti  in  po prometnih površinah, prečkanjem cestišča ter z nekaterimi prometnimi znaki ter njihovim pomenom.

Za zaključek dneva so si učenci ogledali prikaz vaje službenih psov iz PP vodnikov službenih psov Koper in bili zelo navdušeni. Psička Bri z vodnikom Silvom Darižem sta pokazala, kako odkriva prepovedane droge,  psa za splošno uporabo, Karo z  vodnik Robertom Hajškom in Kanon z vodnikom Janezom Šircem pa sta prikazala vajo z lovom nad nepridipravom.

Za izpeljavo tehniškega dne se zahvaljuje vsem sodelujočim v tej akciji:  komandirju PP Sežana, Jožefu Muhiču, ki je omogočil sodelovanje policistke, komandirju PP vodnikov službenih psov KoperArmandu Goričanu, za sodelovanje policistov s službenimi psi,  vodji Medobčinskega  inšpektorata in redarstva, Silvani Zadel, vsem prostovoljnim gasilcem iz  PGD Divača in posebno še občini Divača, ki je finančno podprla ta program.

 

(Skupno 274 obiskov, današnjih obiskov 1)