Teden otroka, ki je letos potekal med 1. in 7. oktobrom, smo učitelji OŠ Divača učencem popestrili s številnimi dejavnostmi. V Kosovelovem domu v Sežani so si ogledali mladinsko romantično komedijo Gajin svet ter se po filmu s predstavnico zavoda Safe.si seznanili s pastmi spletnega klepetanja z neznanci. V Arheološkem parku Simonov zaliv so s pomočjo interaktivnega zemljevida, filma in izkustvene delavnice spoznavali rimski vsakdan in življenje v rimski vili. Spoznavali so religijo, izobraževanje in otroške igre v rimski dobi. V okviru Evropske noči raziskovalcev so se udeležili delavnic na temo zdravja, prehrane in kineziologije ter računalništva in matematike. Nekateri so v Škrateljnovi hiši izdelovali zgodboris.
V večnamenskem prostoru na šoli pa smo postavili posebno tematsko razstavo. Tretje-, šesto- in sedmošolci so razmišljali, kaj jim pravzaprav pomeni »biti otrok«. Nekateri so se izrazili z besedo, drugi z risbo. Igra, prijateljstvo, gledanje risank, veselje, smeh in nagajivost so skupne točke najmlajših. »Da sem igriva, živahna in da sem pocrtek,« je na primer zapisala tretješolka Ivana Grižon. Šesto- in sedmošolci pa so predvsem izpostavili, da si bolj svoboden kot odrasli, da ti ni treba skrbeti za hrano in obleko, hoditi v službo ter da imaš več prostega časa. »Rad sem otrok, ker nimam toliko odgovornosti kot odrasli, ker imam več časa in ker mi ni treba še hoditi v službo. Še vedno se lahko igram z igračami, hodim na aktivnosti za mlajše in se brezskrbno igram s prijatelji. Če imam težave, se lahko obrnem na starejšo osebo in tako lažje rešiva težavo,« je med drugim zapisal šestošolec Andraž Prelec. »Ampak imamo pa tudi dolžnosti, to je šola. V šolo moramo hoditi, da bomo, ko bomo veliki, dobili dobro službo,« pa razmišlja Andraževa sošolka Karin Cerkvenik.
Učenci so pisali in risali tudi na temo letošnjega tedna otroka, tj. prosti čas. In kako ga preživljajo? Nekateri na kolesu, rolerjih, z nogometno žogo na igrišču ali na sprehodih v naravi, drugi ob dobri knjigi ali filmu, tretji pa ob videoigrah za računalnikom. Pa naj bo slednjih čim manj.

Alenka Tomazin

Ilustracija: Kaja Durak, 3. b

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)